ISA bewegingsanalyse
logica van het lichaam

KEN UW LICHAAM

HET LICHAAM LEREN KENNEN
Bewegingstesten: loopanalyse & ademsteun

Optimaal en pijnvrij bewegen begint met de vraag hoe je beweegt. Hoe kom je achter je optimale beweging? En welke van jouw bewegingen zorgen voor het ontstaan van blessures? Met de volgende oefeningen onderzoek je zelf je eigen bewegingspatroon. Ook je optimale ademsteun geeft een indicatie over een efficiënt looppatroon. Doe de onderstaande bewegingstesten en maak een begin met je loopanalyse.

Mijn interesse in hoe we bewegen heeft ervoor gezorgd dat ik zelf tientallen tests heb bedacht om achter je optimale beweging te komen. Zo kwam ik erachter wat mijn sterke kwaliteiten zijn, hoe die samenhangen met mijn spierketens en mijn optimale ademsteun. De 1e test hieronder is gericht op je loopstijl. De 2e test is gekoppeld aan de manier waarop je ademsteun is georganiseerd. Komt de ademsteun-test in het Sportrusten-artikel overeen met de Landingstest?

Met de volgende algemene loop-oefeningen start je inzicht in jouw optimale looppatroon:

1. ACHTERUIT LOPEN – Loop een flink aantal passen achteruit en ga na welke beweging voor jou positief opvalt; als je dan weer vooruit gaat lopen, wat is er dan anders? Probeer nu het beste aspect van je achterwaartse loop mee te nemen in je voorwaartse loop. Welk aspect is dat voor jou?

Alles wat we bedenken moet in de praktijk zijn waarde bewijzen. Daarom doen we vaak twee oefeningen die een tegenstelling in zich dragen. Zo breng je de theorie in praktijk. De bovenstaande oefening krijgt meer waarde als je je manier van lopen verder uitdaagt. Loop je bijvoorbeeld achterwaarts meer op je voorvoeten, probeer dat dan ook voorwaarts. Maak je achterwaarts kleinere passen, schudt je bovenlijf meer heen en weer of staan je ellebogen in een andere stand? Al deze nuances kun je voorwaarts uitproberen. Grote kans dat je een techniek herkent en een aspect vindt die je loopstijl goed doet.

2. LANDING – Wandel een paar passen zet af, bij de landing maak je op twee benen nog een sprongetje; eerst met (bijna) gestrekte knieën en daarna met gebogen knieën. Wat is het verschil en wat is makkelijker?
GESTREKT Hoe krijg je meer plezier van gestrekte spierketens tijdens een halve marathon?
GEBOGEN Wat betekent het precies om meer kracht met een gebogen beeninzet?

LEGENDA: Een betere sprong met gestrekte benen is gekoppeld aan ‘adem-vast’ en makkelijker met gebogen benen springen komt overeen met ‘adem uit’.

Meerdere spieren samen vormen langere ketens*. Deze langere ketens heb je met bovenstaande oefeningen getest. Het ontdekken van een sterke keten maakt dat je ook altijd een bewegingsstrategie vindt waar je minder goed in bent. Sterke strategieën zijn ervoor gemaakt om te worden uitgedaagd. Dat kan door de bijbehorende spieren aan het werk te zetten met krachttraining of techniek-nuances.

De werking van bewegingsketens in het lichaam zijn met de ISA bewegingsanalyse heel precies in kaart gebracht. En dat kun je nu zelf testen. Het kan wel eens voorkomen dat je niet direct je sterke strategieën en spierketens ontdekt. Neem daarvoor de tijd. Als je een sterke strategie hebt ontdekt ben je klaar om de bijbehorende spierketens efficiënter en intensiever te trainen.

Franklin

*De ketens zijn te herleiden tot de Anatomy Trains van Thomas Myers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *